10-05-2023

radiator-g64d9ca52b_1280

Radiator spuiten

Het spuiten van je radiator is een geweldige manier om een nieuwe uitstraling te geven aan je verwarmingssysteem. Bovendien is het een relatief eenvoudig doe-het-zelfproject dat je in staat stelt om je interieur op te frissen zonder veel kosten te maken. In dit blogartikel zullen we bespreken hoe je je radiator kunt spuiten om een frisse en moderne uitstraling te creëren. We zullen ook enkele handige tips geven om je op weg te helpen. Lees verder om meer te weten te komen!

Waarom je radiator spuiten?

Je vraagt je misschien af waarom je je radiator zou moeten spuiten in plaats van gewoon te vervangen door een nieuwe. Het antwoord is simpel: geld besparen! Het vervangen van een radiator kan behoorlijk prijzig zijn, vooral als je meerdere radiatoren in je huis hebt. Door je radiator te spuiten, kun je echter dezelfde resultaten bereiken tegen een fractie van de kosten. Daarnaast is het spuiten van je radiator ook nog eens milieuvriendelijker, omdat je het bestaande verwarmingssysteem hergebruikt in plaats van het weg te gooien.

Stap voor stap je radiator spuiten

Voordat je begint met het spuiten van je radiator, zijn er een paar dingen die je nodig hebt:

 • Schuurpapier
 • Afplaktape
 • Primer
 • Verf in de gewenste kleur
 • Krantenpapier of een stuk plastic om de vloer te beschermen

Volg deze stappen om je radiator te spuiten:

Stap 1: Zet je verwarming uit en laat de radiator volledig afkoelen.

Stap 2: Reinig de radiator grondig om stof en vuil te verwijderen. Gebruik hiervoor een vochtige doek of een mild schoonmaakmiddel.

Stap 3: Schuur de radiator lichtjes op met schuurpapier. Dit helpt de verf beter hechten.

Stap 4: Plak de delen van de radiator af die je niet wilt spuiten, zoals de thermostaat of de knoppen.

Stap 5: Breng een primer aan op de radiator. Dit zorgt ervoor dat de verf beter hecht en voorkomt dat de originele kleur doorschijnt.

Stap 6: Laat de primer drogen volgens de instructies.

Stap 7: Breng de verf aan op de radiator. 

Stap 8: Laat de verf drogen en breng indien nodig een tweede laag aan voor een betere dekking.

Stap 9: Verwijder voorzichtig de afplaktape voordat de verf volledig droog is om te voorkomen dat de tape de verf lostrekt.

Stap 10: Zet je verwarming weer aan en geniet van je vernieuwde, frisse radiator!

Tips voor het spuiten van je radiator

 • Dit is een tip die niet iedereen kent. Alle Ral-kleuren zijn hittebestendig tot een temperatuur van 80 graden . De radiator wordt niet warmer dan 80 graden dus kan je je verwarming in elke gewenste ral-kleur spuiten.
 • Overweeg om een metallic of matte verf te gebruiken voor een eigentijdse uitstraling. Deze afwerkingen kunnen een elegant en modern tintje toevoegen aan je interieur.
 • Neem de tijd om de verf gelijkmatig aan te brengen en zorg ervoor dat je alle hoeken en kieren van de radiator bedekt. Dit zorgt voor een professionele afwerking.
 • Als je meerdere radiatoren in je huis hebt, overweeg dan om ze allemaal tegelijkertijd te spuiten. Op die manier creëer je een uniforme uitstraling in je interieur.
 • Vergeet niet om de ruimte goed te ventileren tijdens het spuiten en drogen van de verf. Dit voorkomt dat er een sterke verflucht in huis blijft hangen.
 • Als je radiator roestplekken heeft, is het raadzaam om deze eerst te behandelen voordat je begint met spuiten. 

Klaar om je radiator te spuiten?

Met deze tips en het volgen van de juiste stappen, kun je je radiator transformeren van een saaie verwarmingsunit tot een stijlvol en opvallend element in je interieur. Het spuiten van je verwarming is een betaalbare en creatieve manier om je huis te updaten en een persoonlijk tintje toe te voegen aan de verwarmingssystemen. Waar wacht je nog op? Ga aan de slag en geef je radiatoren een make-over.

Ik hoop dat dit blogartikel je heeft geholpen met het spuiten van je radiator. Veel succes en geniet van je vernieuwde verwarmingssysteem!